Home Soesterknollen
Het Soester Nieuws
Knollen Geschiedenis
Mooi Soest
Fotoalbum
Nu en Vroeger
Soest en het Eemland
Straat  Praat 1/30
Straat Praat 31/60
Straat Praat 61/90
Straat Praat 91/120
Straat Praat 121/150
Het Oude Grachtje
Oud Soest
Oud Soest 2
Soest vroeger
Lucht Foto's
Mijn Verhaal
In  de  Tuin
Contactformulier
Gastenboek
Link pagina

 

 

 

Soest Natuurlijk Groen

 

 

                                            

 Het nieuws: van nu en gisteren.

 

De Historische vereniging

heeft de Cultuurprijs 2010 gewonnen

 

   26 Jan 2011 Bron: week krant SoestNu

 Frans Hoogeweg

bij de groeven van de Oude Kerk.

Foto en tekst Hans Kruiswijk. 

 Voor trouwe kerkgangers zijn de krassen in de hoekstenen

van de entree van de Oude Kerk een vanzelfsprekend gegeven. Over het ontstaan van die krassen leek geen twijfel te bestaan. De Soester boeren en jongemannen scherpten hun messen op

die stenen. Maar nu is er een nieuwe verklaring voorhanden.

De Oude Kerk is niet de enige waarop zulke krassen zijn te zien.

Ook in kerken van Naarden, Delden, Enschede en Aardenburg

komen dergelijke gleuven voor.

 Er werd wel verondersteld dat de krassen veroorzaakt zijn

door Franse soldaten die hun bajonetten slepen aan die stenen.

Er blijkt echter een heel andere verklaring te zijn.

Nieuwe verklaring voor ‘tekens op de toren’

Volgens deskundige messenslijpers worden messen eerder bot dan scherp als je het zo doet dat er krassen ontstaan. Messen en scharen moeten onder een lichte hoek worden geslepen en dan krijg je niet van die gleuven, zoals op de Oude Kerk. Geneeskracht

De krassen zijn ontstaan, betoogt historica Judith Schuyf, door het afkrabben met de bedoeling geneeskrachtig gruis te krijgen.

Het schraapsel werd door de pastoor op het altaar gezegend, waarna het in een vijzel werd verpoederd. Een geringe hoeveelheid poeder zou door het eten gemengd zijn in de overtuiging dat het een geneeskrachtige werking heeft. Reeds in de 6e eeuw verklaarde bisschop Gregorius van Tours dat het schraapsel van grafstenen van heiligen beter hielp dan welk aards geneesmiddel dan ook.

Het is heel goed denkbaar dat de Soester bevolking, gekweld

door tyfus en pest haar toevlucht nam tot het heilige poeder van

de kerk. In Amersfoort en omgeving zaaide de pest vele malen dood en verderf in de periode 1348 tot 1630. Exacte gegevens over de pest in Soest ontbreken. De gebroeders Hilhorst veronderstellen in hun publicatie Soest, Hees en de Birkt van de achtste tot de 17e eeuw dat de pest in Soest in dezelfde jaren toesloeg als in Amersfoort. Zo werd in 1350-1351 gesproken van een zeer hoge sterfte. In 1495 stierven aan de pest in een week 115 mensen en in 1557 zelfs meer dan 600. De toren van de Oude Kerk werd vermoedelijk gebouwd na het plat branden van Soest in 1481 als gevolg van de burgeroorlog in het Sticht. De krassen bevinden zich op manshoogte en zijn vermoedelijk ontstaan voor de reformatie (1580) toen de Oude Kerk gewijd was aan de Heiligen Petrus en Paulus. Nog steeds vertellen de ‘tekens op de toren’ het verhaal van de middeleeuwse Soesters, die hun hoop vestigden op het steenschraapsel van hun kerk.

 

 

 

 

Soest 29 Juli 2010

 Bron: Gooi en Eemlander 

Drommen mensen verdrongen zich gistermiddag op de akker bij molen De Windhond op de Soester Eng. Om getuige te zijn van een uniek en nostalgisch tafereel: het met de hand oogsten van rogge.

De wieken van de molen draaien langzaam als boer en spreekstalmeester Pieter Kuijer op een zonovergoten akker het publiek toespreekt. ,,Alleen de ouderen kennen dit nog. De glorie van weleer. Toen stond de rogge ook veel hoger, hoor ik hier. Nou, dan doen we er volgend jaar gewoon nog een extra poep mest op. dat heb ik nog wel'', lacht hij, terwijl hij grapt over een 'korenfestival'.

Dat er volgend jaar nog groter kan worden uitgepakt dan vandaag, daar is Kuijer al meteen van overtuigd. ,,Dit is toch grandioos, zoveel mensen. Nostalgie leeft in Soest'', concludeert hij. ,,Die korenbloemen staan er ook leuk tussen he. Hebben we begin dit jaar gezaaid.''

De een blijkt handiger met de zicht en de mathaak dan de ander, merken de Soesters die op het veld aan het werk mogen. ,,Ik ben blij dat we tegenwoordig zo'n combine hebben, dan wordt het ook meteen gedorst. want het is slecht werk hoor. Je kreeg vroeger rauwe armen van het binden'', legt Kuijer uit.

 

Nieuwe putten voor bluswater in Soest 

 SOEST - Een brand in bos- of heidegebied kan fatale gevolgen hebben.Om te kunnen voorkomen dat een vuurtje uitgroeit tot een onbeheersbare brand,hebben de provincie Utrecht en acht Utrechtse gemeenten opdracht gegeven om 45 extra waterputten te slaan op de Utrechtse Heuvelrug.De brandweer kan deze gebruiken om snel grote hoeveelheden grondwater te onttrekken en dat als bluswater te gebruiken.In de gemeente Soest zijn er vier bluswaterputten geslagen.Bij de bestrijding van grote bosbranden in de afgelopen jaren bleek dat de bluswaterwinvoorzieningen op de Utrechtse Heuvelrug ontoereikend waren. Met de nieuwe waterputten is de bluswatervoorziening in het natuurgebied en daarmee de veiligheidvoor woon- en leefomgeving in het Nationaal Park aanzienlijk verbeterd.Het project waarin op regionaal niveau door provincie, gemeenten,brandweer en veiligheidsregio wordt samengewerkt aan natuurbrandbestrijding, is uniek in Nederland. In totaal zijn 45 nieuwe waterputten geslagen in acht Utrechtse gemeenten: Soest (4 stuks), Amersfoort (1), De Bilt (1), Leusden (9), Rhenen (7), Utrechtse Heuvelrug (21), Woudenberg(1) en Zeist (1).  Bron: SoestNu 21April 2010

 

Wandelaar vindt bom in Soest 

zaterdag 13 Maart 2010 een bom uit de

Tweede Wereldoorlog gevonden. Het gaat om een Amerikaanse

duizendponder, zo meldde de politie zondag.

De bom lag op een braakliggend terrein aan de Beaufortlaan in Soest. De politie en de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) hebben het oorlogstuig weggehaald.

De EOD zal de bom later deze week onschadelijk maken.

Bron: Nu.nl

Nieuws uit Soest

 

Houdt de Chalonhof groen kijk Hier voor meer info.

 

 

  Wat gaat er in uw wijk gebeuren ? Kijk  Hier

 

   radio soest             Op FM 105.9 Mhz. 

   Op de kabel 102.4 Mhz. ook op internet te beluisteren.

   SoesterCourant       Week Krant

   Gooi en Eemlander    Dagblad

   SoestNu                   Week Krant

   SoestActueel           Website voor en door Soesters

   Milieuheffing            Wat doet men met ons geld?

 

                   Soest heeft  gestemt 3Maart

Het is gelukt  Soest blijft Natuurlijk Groen

En het winkelen in Soest kan gewoon met de auto voor de winkel

zo als het is, zo blijft het.

Nu al de wegen nog open, zo blijft Soest in beweging,

en milieu vriendelijker.

 

Heeft u iets te melden? mail  naar:  nieuws@soesterknollen.nl

 

 

 

 

 

Top