Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/1/9/a/soesterknollen.nl/httpd.www/templates/soesterknollen8/functions.php on line 189

Kolonieweg

129  Aflevering 129 Kolonieweg

 

 

De historische foto uit de door Anton van den Deijssel nagelaten collectie toont de Kolonieweg met de spoorwegovergang met daarnaast een grond stuk onbebouwd land. Vermoedelijk is de foto gemaakt in de jaren twintig van de vorige eeuw. De gereformeerde kerk is er nog niet, evenals de in 1929 gebouwde school aan de Driehoeksweg. Er is vrij zicht op molen De Vlijt aan de Kerkstraat envaag op de achtergrond zijn enkele boerderijen te zien. Het spoor is – nog – niet geëlektrificeerd. De stoomtrein Bello reed over de flanken van de Eng tot 1947. De woning rechts op de foto, die anno 2009 nog te herkennen is, draagt de toen toepasselijke naam Heuvelrand. Wie goed kijkt, ontdekt voor het hek van het huis, dat in 1924 gebouwd werd, een jongetje met pet. Naast hem staat een hondenkar. De bewoners van het huis Kolonieweg 2F, de familie Jansen, herkennen hun woning op de oude foto: "Het witte pleisterwerk zit nog achter de huidige buitenmuur evenals het kleine zolderraam boven in de voorgevel. De oude woning bestond uit steens muren.

Later is er een huis omheen gebouwd. Het ruime pand werd geschikt gemaakt voor inwoning van de grootouders, die een kapperszaak exploiteerden aan de Burgemeester Grothestraat in het pand waar nu een rijwielzaak zit." Anno 2009 ziet de situatie er heel anders uit. Het vrije zicht is verdwenen. De foto van nu is genomen vanaf het naamloze landweggetje langs de spoorlijn. Rechts op deze foto zien we de gevel van het pand dat vroeger Heuvelrand heette.

Bron: fotocollectie Oud Archief gemeente Soest, familie Jansen